Ana SayfaHaberTercih Danışmanlığı Nasıl Yapılır?
Paylaş
İçindekiler
İlginizi Çekebilir

Tercih Danışmanlığı Nasıl Yapılır?

Tercih Danışmanlığı Nasıl Yapılır merak eden herkes için açıklayıcı bir makale hazırladık. Lise ya da üniversite sınavlarını tamamlamış olan öğrencilerin bir üst eğitim kurumuna başlamaları aşamasında onlara yardım eden profesyonellere tercih danışmanı denmektedir. Öğrencinin ilgi ve yeteneklerinden yola çıkarak uygun bir fakülte ya da liseye yerleşmesi amaçlanır.

Kimler Tercih Danışmanı Olabilir?

Tercih danışmanlığı dendiğinde ilk akla gelen grup okul psikolojik danışmanlarıdır. Öğrencilerin kısaltmasıyla rehber öğretmen olarak bilinen bu kişiler, dört yıllık psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümünü tamamladıktan sonra bu faaliyeti yürütme yetkisi elde etmektedir. Yasalarla korunmayan bir statü olması nedeniyle farklı meslek gruplarının da tercih danışmanlığı yapabildiği görülmektedir. Milli Eğitim Bakanlığının dönem dönem felsefe, sosyoloji mezunlarına sertifika eğitimleri vererek bu yetkiyi paylaştırdığı gözlemlenmektedir.

Tercih Danışmanlığı Nasıl Yapılır?

İçerdiği önem nedeniyle salt bireysel isteklerden yola çıkarak bir rota belirlemek hatalı bir yaklaşım olacaktır. Zira 14-18 yaş grubu, trend meslekleri baz alarak rota belirleme eğilimine gitmektedir. Bu yaklaşık sakıncalıdır. Öğrenci, ilgi duyduğunu düşündüğü alanda yetenekli olmayabilir. Yaptığı tercihten hayatının ilerleyen aşamalarında pişmanlık duyabilir. Bu ihtimalin sonucunda yıllarca sevilmeyen bir işi yapma riski bulunmaktadır. Kişinin arzu etmeden bir işi yapması işin kalitesine etki ettiği gibi kişinin psikolojik durumuna da olumsuz yansır.

Bu nedenlerle çeşitli yönelim testleri rehberlik servisleri tarafından uygulanarak kişinin gerçekten mutlu olabileceği sektörler belirlenmeye gayret edilmektedir. Yanılgılı değerlendirme yapma ihtimali olan genç ergen bireylerin kendileri için en doğru rotaya, bilimsel yaklaşımlarla yönlendirilmesi birey ve toplum refahı için olmazsa olmaz bir unsurdur. Tercih Danışmanlığı Nasıl Yapılır diye soranlara bu işin kolay olmadığını belirtmek isteriz.

Daha Fazla Oku: Danışman Hoca Nasıl Olunur?

Psikolojik danışman, aynı zamanda gerekli görürse öğrencinin bir kez daha sınav sürecine hazırlanması için gerekli telkinlerde bulunabilir. Tercih danışmanlığını geniş anlamda değerlendirdiğimizde, nihai hedef bireyin üstün yararı olduğundan bu yönlendirmeyi yapması onun yetkisi olduğu kadar görevidir.

Tercih Danışmanlığına Toplum Bakışı

Danışmanlık faaliyetinin gereksiz bulunması yaygın bir kanı olsa da son dönem ebeveynlerinin bu konuda daha bilinçli davrandığı ve süreci profesyonellerle yönetmek konusunda irade ortaya koyduğu somut bulgularla desteklenen bir olgudur. Yönelim testleri ve yönelime dair basılı kitap adet ve türündeki artış bu olguyu ispat eder mahiyettedir. Tercih Danışmanlığı Nasıl Yapılır makalesi burada sonlanıyor.