Ateşten Gömlek Karakterlerini merak etmeniz normal çünkü, Ateşten Gömlek romanında, dönemin tarihi, sosyal ve siyasi yapısıyla ilgili olayları yöneten gerçekçi bir bakış açısına sahiptir. Hallide Edip Adıvar’ın Kurtuluş Savaşı’na katılması, romanın anlatıcısının gerçekçi gözlemlerle konuşmasını sağlar. Başka bir deyişle, yazarın dünya görüşü ve edebi anlayışı Türk hareketi ile örtüşmektedir.
Ayşe, milli mücadele konulu Türk romanlarının ideal tiplerinden biridir. Aslında Ayşe’ye göre etrafındaki askerler diz çöküp ona bir kılıç teklif ettiler. Ayşe , Britanya yanlısı Aşçı ve Salim Hanım’ın konuşmalarına cevaben Türkiye’nin bağımsızlığını cesurca savundu. Ateşten Gömlek Karakterleri aşağıda sizler için geliyor.
Daha Fazla Oku:Türkçeden Hangi Dile Daha Çok Kelime Geçmiştir?
Ateşten Gömlek Karakterleri
Ateşten Gömlek Karakterlerini sizler için listeliyoruz
- Peyami: Kendini züppe olarak tanımlayan karakter varlıklı bir ailenin oğludur. Duygusal bir kişiliğe sahiptir. O bir yabancı subay. İzmir işgalinden kaçmış ve evine tahliye olan Ayşe’ye aşıktır. Peyami’nin Ayşe’ye olan aşkı onu ulusal bir savaşın içine çeker. Romanın başında züppe bir karakter olarak kabul edilen Peyami, romanın sonunda vatansever bir kişiliğe sahiptir.
- Ayşe: Roman bu karakter etrafında şekilleniyor. Hırslıdır ve etrafındaki erkekleri etkileyebilecek bir güzelliğe sahiptir. İzmir’in işgali sırasında eşi ve oğlu öldükten sonra İstanbul’da akrabalarıyla birlikte yaşamaya başladı. Daha sonra Anadolu’ya giderek milli mücadeleye destek için hemşirelik yaptı. Sakarya Nehri Savaşı’nda öldü.
- İhsan: Peyami’nin çok yakın bir arkadaşı. Ayşe’ye aşıktır ve onunla evlenmek ister. Milli mücadeleyi sevenlerdendir. Kurtuluş Savaşı sırasında (I.İnönu Savaşı, II. İnönü Muharebesi ve Sakarya Muharebesi). Sakarya Meydan Muharebesi’nde şehit statüsü kazanmıştır. Ayşe’nin yanına gömülürler.
- Cemal: Kendini milli mücadeleye adamış bir subaydır. Milli mücadelenin yeni başladığı yılda bile Cumhuriyetçi bir düşünceye sahipti.
- Astsubay Mehmet: Rumeli’de bir gangsterle savaştı. Sultan’dan nefret ettiği için nefret eder. Bu nedenle milli mücadelelere katılır. Kezban’a aşık olur ve Kezban’ı kaçırır. Kezban’ın İhsan’a olan aşkını sindiremeyen, halkın mücadelesini bırakıp asi olur. İhsan’a tuzak kurdu. Ancak kurduğu tuzak Kezban tarafından bozuldu. Ihsan ve arkadaşları tarafından yakalandı ve asıldı.
- Kezban: Ailesi ve akrabaları Rumlar tarafından katledilen yeşil gözlü güzel bir köylü kızıdır. İhsan’a olan sevgisi milli mücadeleye katılır. Ayşe’yi kıskanır. İhsan’a yardım etmek için hayatını tehlikeye atacak kadar kendini feda ediyor.
- Salim Hanım: Peyami’nin annesi. Şişli’de yaşayan zengin ve konuşkan bir kadındır. Birleşik Krallık’ın misyonunu ve sponsorluğunu destekler ve bu yolda hareket eder. Bu tür toplantılar için evinin oturma odasını kullanır.
- Mister Cook: İngiliz gazeteci. Yunan belgelerinin doğruluğunu iddia etmek olumsuz bir karakterdir.
Ayşe Karakteri Detaylı
Ayşe’nin karakteri, sağlığını, ailesini ve ülkesinin iyiliği için umudunu feda edebilecek gerçek bir vatansever kahramandır. Bu yüzden romanın olay örgüsünün merkezinde yer alır.
İzmir’in işgali, Türk halkının bağımsızlık tehlikesini fark ettiği bir dönemdir. Bu meslekle ilgili olarak Sultan Ahmet’in Toplantısı’nda yaptığı konuşmayla tanınan Halide Edip de romanda bu gerçeğin altını çizer. Aslında Ayşe işgal sırasında çocuklarını ve kocasını kaybetmiş vatansever bir kadındı.
Romanda Ayşe’nin vatanına olan bağlılığı Türk kadını için idealleştirilmiştir. Aslında Ayşe sadece savaş alanında değil, siyasi ortamda da ülkesi için savaşmaktadır. Bütün bunlar, Ayşe’yi Kurtuluş Savaşı romanlarının en idealize edilen kadın kahramanlarından biri yapar.
Ateşten Gömlek Karakterleri yazımız burada sonlanıyor.